3 santimlik bir myom var, aldırmalı mıyım?

Kategori: Cinsel Sorular - 764 görüntülemeYorum Yazın
3 santimlik bir myom var, aldırmalı mıyım?

SORU:

27 yaşındayım, adet dışı kanamalarım nedeniyle doktoruma başvurdum.

Yapılan ultsanografi sonucunda 3 santim büyüklüğünde bir myom olduğu anlaşıldı. Doktorum bunun fazla büyümeden alınmasını tavsiye etti. Fakat hiç doğum yapmamış bir kadınım. Ameliyatın çocuk yapmamı ne kadar etkileyebileceğini merak ediyorum. Hamile kalamama, anne olamama riskim nedir?

 

CEVAP:

Myomlarda ameliyat kararı verilirken birçok noktanın etkili olması söz konusu. Çocuk isteyen bir kadında rahmin dışına doğru büyümüş, 3 santimlik bir myomda ameliyatın gerekli olduğunu sanmıyorum. Fakat 8-10 santim büyüklüğünde bir myom da herhalde ameliyat edilmeli. Myom, rahmin iç tabakası üzerine baskı yapıyor, rahmin şeklini bozuyorsa gebelikten önce tedavi edilmelidir. Çünkü gebeliğin oluşmasını etkileyebileceği gibi gebeliğin devamını da etkileyerek sonuçta düşük, erken doğum olmasına da neden olabilir. Gebelikte myomlar büyürler. Bu nedenle karar verirken bu noktalara dikkat etmek gerekir. Myom ameliyatları gebeliğin oluşmasında ve gebeliğin devamında bazı sorunların çıkmasına neden olabilirse de gerektiğinde ameliyat olmak en akıllıca ve emniyetli yoldur.

 

 

 


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!