Eşimdeki siğiller bana da geçtiyse rahim ağzı kanseri için aşı yaptırmam doğru mu?

Kategori: Cinsel Sorular - 807 görüntülemeYorum Yazın
Eşimdeki siğiller bana da geçtiyse rahim ağzı kanseri için aşı yaptırmam doğru mu?

SORU:

Eşimde genital siğil çıktı, doktora gittik. Doktor siğilleri dondurdu, 4 ay kullanılacak bir krem verdi. Ben 22, eşim 25 yaşında. 2 yıllık evliyiz. Ben rahim ağzı aşısı olmak için doktora gittim, doktor “Sana da geçmiş olabilir” dedi. 4 ay önce yaptırdığım smear testinde temizdi. Ama bu siğiller bana da geçtiyse aşı bir işe yarar mı? Ne yapmam lazım? Ne olur bana bir an önce cevap verin.

CEVAP:

Eşinizde siğil olması HPV enfeksiyonunun varlığını gösteriyor. Çok büyük olasılıkla sizde de bu enfeksiyon vardır. HPV’nin yüzden fazla çeşidi var. Bunlardan yaklaşık 15 tanesi rahim ağzı kanserinin oluşmasından sorumlu. Biz bunlara yüksek riskli grup diyoruz. Bir kısım düşük riskli gruptaki HPV’de genital organlardaki siğilleri yapıyor. Eğer aşı olursanız, şu an sizdeki HPV tipine karşı pek faydası olmasa da ileride karşılaşacağınız başka tip bir HPV’den korur. Dolayısı ile aşının yapılmasında hiçbir sakınca yok. Ayrıca sizin belirli aralarla jinekolojik muayene olmanız ve smear aldırmanızda yarar var. Son olarak prezervatifsiz cinsel ilişkiye girmemelisiniz. Bu çok önemli. Tedavi olduktan sonra (Mesela eşiniz tedavi olmuş) en az bir sene bu virüsle yeniden temas etmezseniz vücut bu virüsten büyük olasılıkla temizlenebiliyor.


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!