HPV aşısı çıkmış, yaptırmalı mıyım?

Kategori: Cinsel Sorular - 1.031 görüntülemeYorum Yazın
HPV aşısı çıkmış, yaptırmalı mıyım?

SORU:

23 yaşındayım, bir yıl önce genital bölgede siğiller çıktı. Doktora gittim, siğilleri yaktı. Şimdi herhangi bir şikayetim yok. Bu siğilleri yapan mikrobun HPV olduğunu okudum, bende bu mikrop hala var mı? HPV aşısı çıkmış, bu aşıyı yaptırmam uygun mu? Eşimin hiçbir şikayeti yok ama onun tedavisi gerekiyor mu?

 

CEVAP:

1 sene önce geçirdiğiniz siğiller çok büyük olasılıkla HPV enfeksiyonudur. HPV’nin 100’den fazla çeşidi var. Bunlardan bir kısmı genital organlarda siğil yapıyor, bir kısmı da kansere neden olabiliyor. Bu siğiller yakılarak tedavi edilmiş. Ama sizdeki enfeksiyonun geçmesi için en az 1 sene kadar eşinizle prezervatifle ilişkide bulunmalısınız. Çünkü sizde HPV varsa eşinizde de var (Genellikle erkekte çok belirti vermiyor. Daha az siğil veya kansere neden oluyor). Siz tedavi olduktan sonra en az 1 sene bu virüsle karşılaşmazsanız. (Yeniden almazsanız) vücut direnci bu enfeksiyonu yenebiliyor. O halde sorunuzu cevaplayayım. Siz eğer söz ettiğim kurallara uymadıysanız virüs büyük ihtimalle hala vardır. Bu virüsün ilaçla bir tedavisi yok. Ancak vücutta yaptığı lezyonların tedavisi günümüzde mümkün (Siğiller gibi). Dolayısıyla eşinizin tedavi olması gerekmez. O da en az 1 yıl yeni bir HPV enfeksiyonu ile karşılaşmamalı. Aşı konusuna gelince hiç tereddüt etmeden aşı olmanızı tavsiye edebilirim.


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!

YORUM YAZIN

* olan alanların doldurması zorunludur.