Myomu aldırdıktan sonra tekrar çıkma ihtimali var mı?

Kategori: Cinsel Sorular - 791 görüntülemeYorum Yazın
Myomu aldırdıktan sonra tekrar çıkma ihtimali var mı?

SORU:

47 yaşında, iki çocuk annesi bir kadınım. Düzenli adet görüyorum, şikayetim yok. Menopoza yaklaştığım şu dönemlerde karnımın sol alt kısmında iki ay önce bir kitle hissettim ve hastaneye gittim. Bir hafta önceki ultrason sonucumu size yazıyorum. İlaç tedavisi için geç kaldığımı ve ameliyat olmam gerektiğini öğrendim. Myomun bana ne gibi zararı olabilir? Aldırmasam tehdit oluşturur mu? Kanser riski var mı? Ameliyattan sonra myomun tekrar oluşması söz konusu mu? Endişelerimi yenmeme yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

 

CEVAP:

Myom, rahmin iyi huylu bir urudur. Pek çok kadında ufak veya büyük myom olduğunu görüyoruz. Myomlar rahim içinde bulunduklara yere, büyüklüklerine göre değişik şikayetlere neden olabilirler ve tedavileri de hastanın yaşı, çocuk arzusu, şikayeti olup olmamasına göre ayarlanır. Çocuğu olmayan ve rahim içinde bebeğin yerleşeceği yere baskı yapan bir myom, gebeliği engelleyebilir, düşüklere neden olabilir, gebelikte sorunlar çıkarabilir. Çünkü gebelik ilerledikçe genellikle myomlar da büyür. Böyle bir myomun ameliyatla tedavisi düşünülebilir. Çocuğu olan ve adet kanamalarında aşırı kanama veya ağrısı olanlara yine ameliyat tavsiye edilebilir. Hiçbir şikayeti olmayan kadında ise myomlar ameliyatsız takip edilebilir. Menopoza yakın dönemde myomların aşırı bir büyümesi veya şekil değiştirme riski yoksa cerrahi bir tedavi genellikle düşünülmez. Çünkü menopozda hormonların azalması ile myomlar küçülür. Genç kadınlarda rahimdeki myomlar çıkarılarak tedavi edilirken, ileri yaşlarda ve büyük, şikayet yapan myomlar rahmin tamamı alınarak tedavi edilmektedir. Rahim alındıktan sonra yeni bir myom çıkma riski yoktur. Sadece myom alınan vakalarda yeni myomların çıkması söz konusu olabilir.


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!