Varikosel teşhis edildi

SORU:
18 yaşında bir üniversite öğrencisiyim. Bende sol grade 3 varikosel tespit edildi. Özel bir hastanede varikosel ameliyatı oldum. Geçtiğimiz ay bir başka özel hastanede ultrasona girdim. Raporda sol grade 1 varikosel, sol grade epididimal basit kist ve sol grade epididimal hidrosel yazıyordu. Beni bu konularda aydınlatırsanız sevinirim. Bir de sol kasığım bazen sarkıyor. Bazen ağrı yapıyor. Teşekkür ederim.
CEVAP:
Varikosel tanısı bir üroloji uzmanının el ile muayenesi sonucu konulabilir. Bu konuda uzman bir kişinin muayenesi ile saptanmayan sadece doppler ultrasonografi ile gösterilen varikoselin ameliyatının herhangi bir faydasının olmadığı gösterilmiştir. Bazen ağrı sebebi de olabilen varikosel, genelde bir sağlık sorunu olmayıp sadece çocuk sahibi olmak isteyen erkeklerde saptandığı takdirde önem taşır. Ergenlik çağında başlayan varikosel teslislerin gelişmesine de engel olabilir, bir an önce tedavisi gereklidir. Varikosel, sperm üretimine olan etkisini yıllar içerisinde gösterir. Ülkemizdeki gibi erkeklerin genç yaşta evlenmesi halinde varikoselden çok fazla etkilenmeden bir çocuk sahibi olabildikleri, daha sonraki yıllarda ise ikinci bir çocuk sahibi olmayı istediklerinde yıllar içinde artarak süregelen varikosel etkisi nedeni ile ikinci çocuğa sahip olamamaları da sık görülen bir durumdur. Varikosel mikro cerrahi yöntemler kullanılarak, başarı ile tedavi edilebilen; en sık rastlanan erkek infertilitesi sebebidir. Tanısı doğru olarak konulan ve mikro cerrahi yöntemlerin başarılı uygulaması ile tedavi edilen varikosel vakalarında spermiogram değerlerinde yüzde 80’in üzerinde istatistiki anlamlılık gösteren düzelme sağlanır. Bu hastaların yüzde 40-50’si başka bir tedavi gerektirmeden çocuk sahibi olabilirler.
Geri kalanların önemli bir kısmı ise rahim içi aşılama (IUI) gibi, tüp bebek uygulamasından daha kolay ve ekonomik bir yöntemden faydalanabilir düzeye ulaşacaklardır. Ayrıca, tüp bebek ve mikroenjeksiyon tekniklerinde de sperm hücrelerinin dölleme yeteneğini azaltan varikoselin ortadan kalkmasıyla başarı oranlarının artabileceği bilinmektedir. Kısırlık sorunu olan erkeklerde, varikosel teşhisinin gerek muayene ve doppler ultrasonografi yöntemlerinin hatalı uygulanmaları sonucu, gerekse ticari kaygılar ile gereğinden fazla konulduğunu bilmekteyiz. Özel mikro cerrahi tekniklerin kullanılmasıyla gerçekleştirilen bu hassas operasyon yerine uygulanan diğer eski teknikler ve başarısız uygulamalar sonucu varikosel ameliyatı geçiren hastaların yaklaşık yüzde 40’ında varikosel ortadan kalkmamakta bir kısmında ise düzeltilmesi mümkün olmayabilecek daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Fayda oranı yüzde 80’lerin üzerinde olan varikosel ameliyatının gereksiz ve başarısız uygulamaları sonucu bu oran yüzde 20’lere dek inmiştir. Bu nedenle ameliyat önerilen kişilerin konuyu etraflıca tetkik ederek uzmanlar ile konsülte etmeleri uygundur. Yetersiz olan ameliyatlar daha sonra mikro cerrahi yöntem ile düzeltilebilir. Fakat hatalı varikosel ameliyatı ile testisin atar damarının bağlanarak organın küçülüp dumura uğraması veya lenf kanallarının bağlanması ile yumurta zarları arasına sıvı toplanması (hidrosel) gibi bazı komplikasyonlar daha önemli sorunlara yol açar.