Varikosel ameliyatıyla sperm sayım yükselmezmiş

Kategori: Cinsel Sorular - 980 görüntülemeYorum Yazın
Varikosel ameliyatıyla sperm sayım yükselmezmiş

SORU:

2006 yılında spermiyogram testi yaptırdım. Sayısının o anki durumda 40 milyon olduğu söylendi. Ama “Varikosel çok ileri değil, ameliyat gerekmez” dediler. Evlenip bir yıl sonra tekrar gelmemi söyledi, evlendim ve altı aylık evliyim. Spermiyogram testinde sayının 5 milyona düştüğü görüldü. Tüp bebekle çocuk sahibi olabileceğim söylendi. Bu kadar düşme normal kabul edilebilir mi? Doktor, spermlerimin düzelmesi için varikosel ameliyatı otamamın faydası olamayacağını belirtti. Ayrıca “Ağrı yapıyorsa ameliyat ederiz” dedi. Galiba bilinçsizce yapılan muayene sonucu böyle bir durumla karşılaştım. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim?

CEVAP:

Hem daha önceki yaklaşıma hem de şu anda size söylenenlere katılmam mümkün değil. Varikosel erkek kısırlığının en sık rastlanan, en etkili ve başarılı ameliyat ile en çok olumlu yanıt alınan sebebidir. Varikoseli olan hastaların varikosel ameliyatı olmadan tüp bebek uygulamalarına başvurmaları da hamilelik sağlanmasını zorlaştırmakta, gereksiz olarak fazla sayıda tüp bebek uygulaması yapılmasına neden olmaktadır. Tüp bebek denenen ve varikoseli olan hastaların önemli bir kısmı mikro cerrahi varikosel ameliyatı ile kendiliğinden çocuk sahibi olabilir, bir kısmına aşılama yöntemi ile de çözüm sağlanabilir. Ameliyata rağmen tüp bebek yapılması gerekeceklerde ise deneme başına hamilelik oranı artacaktır. Modern tip bize yeni ve etkili yöntemler sunmaktadır. Ama karar verme konumunda olanlar ticari değil, tıbbi doğrulara göre hastaları yönlendirmelidir. Tüp bebek kısırlık tedavisinde son çaredir, zorlukları, yan etkileri, komplikasyonları ve ekonomik yükü hesaplanarak ve sadece gerektiğinde uygulanmalıdır.


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!